maanantai 27. helmikuuta 2012

4.Työpaja

Voimauttavan valokuvauksen kaksipäiväisestä työpajasta on ensimmäinen päivä koettu. Päivän aiheena oli perhevalokuva projektin purku. Ryhmäläiset olivat valmistaneet kuvalliset esityksensä heille merkityksellisistä ihmisistä. Avioparista, miehestään, parhaimmasta kaveristaan, tyttärestään, äidistään.
Jokaisen piti työssään esittää kuvallinen idea ja miten sai päähenkilönsä näkyväksi. Millainen kontakti syntyi kuvaajan ja kuvattavan välillä ja miten löysi harjoituksessa reittejä kuvapelon purkamiseen ja luottamuksen rakentamiseen kuvattavansa kanssa. Ajatella oman itsensä kautta miten oma dialogisuuden kyky prosessissa toimi, mitä kuvan päähenkilö sai sinulta kuvaajana. Vaikeushan on oma itsensä hiljentäminen kuvaustapahtumassa ja antaa flown syntyä kuvattavan kanssa ja ettei lähde tyrkyttämään omia kuvallisia näkemyksiään kuvassa olevalla.


Valinta, että harjoituksen tekisin aviopuolisoni kanssa, ei ollut aluksi aivan selvä. Ajatus tuntuu ensin  itsestään selvältä ja helpolta valinnalta. Oikeasti se onkin huomattavan paljon vaikeampaa tehdä tutun avioparin kanssa. Eletystä yhteisestä 35v. ajasta on paljon vaikeampaa ammentaa uusia ulottuvuuksia ja nähdä uusia näkökulmia. Kaikkea pitää nähtynä ja koettuna.
Tämän takia olikin erittäin haastavaa tehdä tämä harjoitus oman puolison kera.
Kamera kertovana välineenä parisuhteessa oli uusi näkökulma yhteisen tarinan kertomiseen ja tarkasteluun. Talvinen kuvausajankohta -25 asteen pakkasineen olisi voinut olla henkisesti ja fyysisesti ylipääsemätön ajatus. Se oli kuitenkin meidän tapauksessamme vahvistava ja vielä enemmän yhteen sitova elementti. Kuin talvisota. Rautasänky oli meidän rakkauden panssarivaunu. Kaikkihan nyt Juhannuksena voi alasti ulkona kekkuloida, mutta on eri asia tehdä se keskellä talvea hirmu pakkasissa ;-)

Annen mielestä tässä kuvassa näkyi kylmyys ja oma haavoittuvaisuus pienenä tyttönä. Parisuhde aiheuttaa joskus myös kipua. Sieluun sattuu joskus, mutta sen aiheuttama kipu on lempeää, ja sen kestää. Kuvassa olevan koivun laskeutuvat naiselliset hiukset ovat osa häntä. Anne kertoo puun hellivän korjaavasti häntä.

- Itselleni kuvasta välittyy unenomainen tunnelma rauhana. Vaimoni istuu hieman surullisen näköisenä kietoutuneena peittoon. Tunnelma kuvassa ei kuitenkaan ole hyytävä, vaan päinvastoin lämmin. Kuuntelemalla Annen ohjeistusta hänen haluamastaan kuvaideasta löysin meille tämän yhteisesti hyväksymämme kuvausmiljöön. Ratkaisevaa oli paikassa, että se myös sijaitsee  mökkitiemme varrella ja näin ollen kytkeytyy meidän yhteiseen sielunmaisemaamme.