maanantai 6. toukokuuta 2013

Kopparnäs

Viikonloppuna ulkoiluttamassa vanhaa filmi Hasselbladia meren rannalla. Inkoon Kopparnäs on aina mihin vuoden aikaan tahansa pysäyttävä ja rauhoittava paikka.  Ainoita luvallisia paikkoja Etelä-Suomessa, johon voi vielä mennä nähdäkseen edessään aukeavan Suomenlahden. Vaikka elämänsä on asunut järven rannalla on meri kuitenkin omassa kategoriassaan jotain aivan muuta. Tuijottelu horisonttiin on hyvinkin meditatiivistä.
Tosin takavuosina oli järkytys lentokoneen noustessa Helsinki-Vantaalta ja suunnatessa kohti Viroa  nähdä kuinka kapea Suomenlahti itseasiassa on. Ehkä kuitenkin on parempi pitää vanha mielikuva rannattomasta, ikuisesti horisonttiin jatkuvasta maisemasta...

Siispä kohti rantaa ja hasseli pystyyn kalliolle. Objektiivin nokalle laittelin ND8 harmaasuotimen sekä vielä jatkoksi pyöröpolarisaatiosuotimen. Kamera tällä kombinaatiolla on tietenkin pakko olla jalustalla. Laiskuuttani olin ottanut hiilikuitujalustaan matkaan, joka kyllä noilla pitkillä valoitusajoilla ole mikään ihanteellinen valinta. Hasselissa valotusajat loppuvat 1sekunttiin jonka jälkeen pitää siirtää suljin bulp-asentoon. Harmaasuotimen ja polarisaatiosuotimen yhteisvaikutus oli 6 aukkoa. Filminä käytän Fujin 160 NS 120 filmiä. Valotusajan joutui siis vetämään aivan hatusta. Laskeskelin ensin mielessäni hitaasti 8:aan...Sitten muistelin filmiajoilta kaiken maailman resiprookki-ilmiöitä, joissa pitkillä valoitusajoilla filmi käyttäytyy kuin sen herkkyys olisi alhaisempi mitä paketin kylkeen on präntätty.

No tästä muistosta ilahtuneella seuraavaan kuvaan sitten laskeskelin valoitusaikaa puolet pitempään eli 16 sekunttia. Kun filmi oli kehitetty, niin kaikki ruudut olivat aivan tasaisesti saaneet valoa. Olin aivan että mitä...??? olihan kuitenkin ruutujen välissä puolet valoitusaikaa lisää.
Täytyy yhä ihmetellä, kuinka valotuksellisesti on iso 120 nega joustavaa. Se antaa melkein millaisen töppöilyn tahansa anteeksi. Ei todellakaan tarvitse pitkillä valoitusajoilla vekkaria kummempaa valoitusmittaria... kunhan linssisuojan poistaa nokalta.

Ensimmäinen kuva on valoitettu sinne 15 sekunnin rampssuille. Siinä on ND8 & Polarisaatio. Pitkä valoitusaika sai aika vekkulin taivaalta heijastuvan sinisyyden  kuvaan. Olin vaikuttunut.
Toinen kuva on otettu pelkällä polarisaatiolla ja 1 sekunnin ajalla, jolloin ihme kyllä kiveen lyövät tyrskyt ovat näkyvissä. Kolmas kuva on heittolaukaus taivaalle kuvaajan kaatuessa selälleen...aika 1/30 ja paketti buranaa.Linkki Kopparnäs