lauantai 16. huhtikuuta 2011

Heidi


Europarlamentaatikko(huh-mikä sana) Heidi Hautala Lohjalla vihreää kevään sanaa levittämässä Lohjalaisten vihreitten vaalitilaisuudessa OpusK:ssa torstaina. Paikalle tullessani huomasin olevani ainoa valokuvauskoneen kuljettaja. Myöskin Heidi huomasi sen. Heidin puhuessa aloin hivutella kameralaukusta kameraa pikkuhiljaa esille. En ryhtynyt suinpäin räiskimään kameralla päin näköä, vaan annoin tilanteen kehittyä eteenpäin. Oli jännittävää huomata yhteisen sanattoman sopimuksen syntyvän kuvattavan ja kuvaajan välille. Heidi huomaattomasti korjasi kaulustaan ja suki hiuksiaan kuvaus kuntoon. Annoin sen tapahtua ja odotin noin viitisen minuuttia ennen kuin nostin kameran kohti.
Oli syntynyt hyväksyvä katse kameran ja kuvattavan välillä, joka näkyi Heidin rentoutumisena kameran edessä. Tosin onhan hän varmasti tottunut julkisuuden henkilönä olemaan kameran edessä mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa.
Mutta se pieni vilkaisu hänen puolelta kertoi kaiken. Kiitos kuvaajalle, kun annoit aikaa valmistautumiseen kuvattavana olemiseen.

Itse valokuva on valaisultaan klassinen ikkunasta tuleva luonnonvalo ilman kameran päältä ammuttua salamaa. Tosin kuvan sommittelussa kyntteliköstä pääntakana voisi tulla enemmän mieleen Joulu ja Lucia, mutta symboolisesti ajateltuna kynttilät kuitenkin edustavat uusiutuvia luonnonmateriaaleja. Ja varsinkin tässä tapauksessa vihreitä arvoja ilman ydinsähköllä toimitettua sähkövalaisua.