lauantai 15. lokakuuta 2011

Camera Obscura Works

Tulevana tiistaina, 18.10.2011 kello 18.00 on Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa mielenkiintoisen valokuvanäyttelyn avajaiset. Näyttely on avoinna 30.11.2011 asti
Lohjan Kirjaston aukioloaikoina. Taiteilijat ovat läsnä avajaisissa.
Näyttely on Valokuvakeskus Raaseporin, Galleri Zebran järjestämä.Camera obscura -ilmiö on inspiroinut valokuvataiteilija Marja Pirilää ja Petri Nuutista jo liki kaksikymmentä vuotta. Linderin-salissa on nyt nähtävillä poimintoja Pirilän ja Nuutisen camera obscura -ilmiötä hyödyntävistä teoksista. 

Taiteilijapari on yhdessä suunnitellut ja valmistanut lukuisia erilaisia kolmiulotteisia veistosmaisia camera obscura -teoksia, joista esillä on nyt mm. Äidin ämpärit- camera obscura. Teoksessa yhdistyy yllättävällä tavalla camera obscura -ilmiö ja arkinen esine: sinkkiämpäri, jonka sisälle hiekkapuhalletulle lasille valo muodostaa camera obscura -ilmiön avulla alituisesti muuttuvia kuvajaisia ympäristöstä. 

Näyttelyssä on myös camera obscura -menetelmällä tehtyjä valokuvia Marja Pirilän Sisätila/ulkotila ja Puhuva talo -sarjoista. 
Sisätila/ulkotila -kuvia tehdessään Suomessa, Italiassa ja Norjassa Pirilä on muuttanut ihmisten huoneita camera obscuroiksi ja kuvannut niissä tavallisella kameralla. Näin hän on saanut kuvaan yhdellä valotuksella sekä huoneen sisätilan, huoneessa asuvan ihmisen että ikkunasta avautuvan maiseman. Kuvissa on dokumentaarinen perusidea, mutta pitkät valotusajat ja maiseman ylösalaiset heijastukset huoneiden seinillä tekevät niistä unenomaisia ja mielenmaiseman kaltaisia. 

Puhuva talo -sarjan kuvia varten Pirilä on muuttanut camera obscuroiksi vanhan uljaan, mutta vuosikausiksi tyhjilleen jätetyn mieli-sairaalarakennuksen huoneita. Lukuisten vuosien heitteilläolon ja väriterapian jäljiltä on tiloissa jo sellaisenaan outo tunnelma, joka entisestään syvenee kun huoneet saavat seinille, kattoon ja lattialle talon ulkopuolisen maailman heijastuksia camera obscura-ilmiön ansiosta. Sisä- ja ulkotilan sulautuessa toisiinsa syntyy uudenlainen tila ja todellisuus. Puhuva talo -sarjan kuvat on vedostettu pigmenttivärein paksulle kuitupaperille. 

Linkki Marja Pirilä
Linkki Petri Nuutinen
Camera obscura (lat. pimeä huone) on pimeä tila, 
jonne valo muodostaa kuvajaisia ulkopuolella olevasta 
maisemasta. 
Näin syntyneet heijastukset ovat ylösalaisin ja peilikuvana; 
ilmiö perustuu valon suoraviivaiseen kulkuun. 
Siihen perustuu mm. silmän ja kaikkien kameroiden toiminta. 
Camera obscura -ilmiö on kiehtonut ihmisiä jo tuhansia vuosia ja sitä ovat hyödyntäneet työssään niin tiedemiehet kuin taiteilijat vuosisatojen ajan. 


Linkki Galleri Zebra / Fotocentrum Raseborg