sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Tähdenlentoja ja aikamatkailua

 Lauantaina illansuussa alkoi tekstareita ja facebook-viestejä tulvimaan mahdollisesta spektaakkelista, jota taivaalta käsin olisi odoteltavissa. Draconidien tähdenlentoparvi näkyisi maksimissaan Suomen ilmatilassa kello 22.30-23.30 aikana. Jo pelkkä sana Draconiidit sai mielikuvan lentävistä lohikäärmeistä ja muista kummajaisista aikaan odottavaa kutkutusta. Siispä kamera ja jalusta kainaloon, auton nokka kohti lähintä valosaasteeltaan vapaata aluetta Lohjanseudulla.

Odotukset tähdenlentojen määrästä olivat tietenkin suuret. Eri lähteissä oli luvattu jopa yli tuhannen tähdenlennon maksimia yhden tunninaikana havainnoituna. Draconidien meteoriparvi on terveiset yli sadanvuoden takaa. Kahden meteoriitin hännät vuosilta 1900 ja 1907 ovat yhdistyneet kimppaan.

Taivas oli aivan pilvetön, mutta melkein täysikuu mollotti taivaalla. Tyyni järvenpinta odotti lankeavaa meteorisadetta avaruudesta. Niin odotti kuvaajakin...Loppujen lopuksi luvattu ilotulitus jäi aika vaatimattomaksi. Yleensä kamera käännetty aina päivänvastaiseen suuntaan, kun meteoriitti vilahti taivaankannen läpi.
Havaitut meteoriitit jäivät tunnin aikana kahteenkymmeneen. No mutta kuitenkin...aivan kuin tapaamani vanha kalastaja samaisella Paavolansillalla kesällä tokaisi; "Taas olen yhtä kokemusta rikkaampi."