maanantai 14. tammikuuta 2013

Yashica C

Päivähoitoon saapui taas uusi kameravanhus, jota tietysti piti heti mitin päästä kokeilemaan. Edellisestä kokokeiluvehkeestä Zeiss Ikon Nettar - mallista tämä  kamera oli nuortunut kuutisen vuotta. Tämä kaksisilmäinen kamera edustaa vuotta 1956.
 Japanilaiset olivat Saksan hävittyä sodan sitä mieltä, että kaikki sakemannien patentit ovat vanhaa kauraa eikä niitä sen takia tarvitse enään noudattaa. Kyseinen härveli on siis aika tarkka Rolleicord-kopio. Kamera oli kuulemma myydyimpiä malleja -50 luvulla aktiiviharrastajien parissa. Varmaankin hinta oli se määräävä tekijä, koska kamera suhteessa Saksalaiseen serkkuunsa oli kuitenkin huomattavasti halvempi.

Kamerassa on tosiaan kaksi linssiä, josta toinen on tarkennusta varten ja toinen on varsinainen objektiivi. Suljin on Copalin valmistama ja nopein suljinaika kyseisessä kamerassa on 1/300.
Suljin on keskussuljin tyyppiä ja laukaisu oli kuin kuiskaus. Oli yllättävää, kuinka herkkä laukaisin itse asiassa on. Paljon parempi kuin nykyisissä aparaateissa.
Filmin lataaminen kameraan oli varsinainen operaatio. Onneksi Yuotubesta löytyy vaikka minkälaista opetusmateriaalia, eli sieltä joutui kurkkimaan miten filmi saadaan alkuun.
Itse kuvaaminen oli kuin hasselisimulaattori, eli etsinkuva löytyy kameran päältä. Kuvauskorkeus on siis vanha legendaarinen navan kohdalta. Kuvausta helpotti kuvakuilussa esiinsaatava suurennuslasi, jolla sai tarkennuksen helposti kohdalleen. Filminä on taas tuo 120 formaatti, joka antaa mahdollisuuden 12 laukaukseen.

Vertailuna vuoden -49 Zeissin ja tämän vuoden -56 kameran välillä on sama kuin vertaisi hevosta ja autoa. Tekniikka oli mennyt hämmästyttävän paljon eteenpäin. Tosin itse olen sitä mieltä, että pidän vanhemman Zeiss Nettarin kuvaa mielyttävämpänä.  Tämä moderni vuoden -56 Yashica tekee jo liian terävää kuvaa...

Mikä tietysti on huvittavaa, näistä vanhoilla kameroilla otetuista kuvista voi kevyesti vedostaa 2x2 metrisen näyttelykuvan, mikä välttämättä ei synny kaikilla tämän päivän aparaateilla. Nyt kun on tullut harjoiteltua näillä vanhoilla aparaateilla, taitaa olla taas aika pyyhkästä pölyt vanhan Hasselblad ystävän päältä...no niin teinkin ja sain heti ladattua filmin väärinpäin kameraan. Tuli kuvattua suojapaperiin:-)