maanantai 16. tammikuuta 2012

picasaa

Viimeaikojen yksi iloisimpia yllätyksiä on ohjelmisto puolella Picasa 3:sen löytyminen. Tämä oli mennyt aivan ohi minulta. Tosin onhan se ollut jo muutaman vuoden maailmalla käytössä, mutta itse vasta törmäsin tähän ilmaiseen kuvankäsittely ohjelmaan.
Vaimo kun jaksaa roikkua illat Facebookissa ja tietyn väliajoin kuuluu aina huutoa huoneesta; Ukko tänne ja välittömästi pienentämään kuvia nettiin... Ei ole vaimolle kelvannut visioni Fotoshopin käytön opettelusta, siispä tämä ohjelma ladattiin tyttären toimesta hänen joululomansa aikana koneelle.

Äititytär vetoisesti siinä opeteltiin Picasan ihmeitä muutamana iltana. Salaa piti mennä itsekkin urkkimaan, mikä tää pikasa muka on?
Ja sehän osoittautuikin varsin mukiin meneväksi ohjelmaksi, varsinkin kun se todellakin on ILMAINEN. Ohjelma on myöskin Suomen kielinen, mistä heti pisteet. Ohjelma kaivaa tietokoneelta kaikki kuva- ja videotiedostot näkyviin. Yllätyskuvia voi siis myöskin ilmestyä näkyviin, jos ne on tullut alunperin tallennettua vahingossa johonkin ihmeelliseen osoitteeseen ja niitä ei ole sen jälkeen paljon näkynyt.

Ohjelma siis löytää tietokoneelta kaikki kuva-ja videotiedostot mikä ei esimerkiksi mackin iphoto ohjelmalla  mahdollista. Iphoto ohjelmaan pitää siis kuvat aina viedä erikseen. Ohjelma toimii siten vaikka pelkkänä kuvienpläräys-softana.
Itse kuvien käsittely on paljon simppelimpää verrattuna toiseen ilmaiseen kuvankäsittelyohjelmaan, nimeltään Gimp.

Vuosi sitten kuvittelin paikalliselle audiovisuaalilaitoksen oppilaille vetäväni Photoshop Elements 9 ohjelman opettelun täysin lonkalta...totuus oli jotain muuta. Vaikka itse olen ollut varsinaisen Photoshop-ohjelman versiosta 3 mukana soppaamassa, niin en tajunnut tästä muka kevennetystä Photoshop Elements- ohjelmasta hölkkäsen pöläystä. Ohjelma on muka tehty käyttöliittymänä helpoksi. Ja kattia kanssa. Kun liikaa yksinkertaistetaan, häviää jo käyttölogiikkakin.
No helppo ja helppo...kun tiesi varsinaisen Photoshopin puolella mikä on mikäkin työkalu, yritti sitten arvata, mistä ne löytyisisivät Elementsin puolelta. Ei hyvä. Ja maksaakin vielä uusin versio 10 sataviisikymppiä.

Mutta se ohjelman käyttö? Sen voi lataa Linuxiin, Windowsiin ja Mäkkiin...Ohjelmasta löytyy aivan riittävät kuvan perusmuokkaukseen käyvät työkalut useimille kuvaajille. Sellaiset kuten; kuvien suoristus, punasilmäisyyden poisto, kuvien rajaus, valoisuuden ja kontrastin säätö, valkotasapainon korjaus, useita tehoste suodattimia, kuvien katselua diaesityksenä, kuvaesitysten tekomahdollisuus, kuvien pienentäminen haluttuun kokoon ja vaikka mitä.
Kuvia voi tägätä eli suomeksi nimetä hakusanoilla jolloin ohjelma löytää hakusanojen avulla etsimäsi kuvat helposti. Ohjelmasta poistettu, deletoitu kuva, ei poistu kovalevyltä. Myös Picasan verkkoalbumiin siirto on vaivatonta. Jokaisen kannattaa hyödyntää tämä ilmainen, 1gigaan asti oleva tallennustila.
Sinne voi vaikka skannata tai kuvata omat matkustusdokumentit passeineen päivineen. Helppo sitten paikallisella poliisiasemalla kaivaa netistä dokumentit näkyviin jos rosmo on päässyt yllättämään.


Linkki Picasa 3 lataamiseen sisältäen myös verkkoalbumi