tiistai 18. joulukuuta 2012

Erään aikakauden loppu.


Lohjan kokoisessa, ei siis kauhean isossa, on ollut joskus  kolmekin kameraliikettä. On täällä kyllä ollut joskus myös kolmet elokuvateatteritkin, joka siihen aikaan tuntui aivan normaalilta. Vaan nyt sitten lopettaa paikkakunnalla 42 vuotta kamerakauppaa tehnyt liike. Tai suoranaisesti ei lopeta, vaan lopettaa kameroiden ja valokuvatarvikkeiden myynnin ja keskittyy vain kuvatuotteiden myyntiin.

Trendi on ollut nähtävissä viimeisen viiden vuoden aikana. Kameraan on käyty tutustumassa asiantuntijan luona liikkeessä ja sen jälkeen se on ostettu netistä verkkokaupasta. Yksinkertaista. Toki kilpailu on tervettä, mutta kun kameroista jäävä myyntivoitto alkoi olla 10 euron ramssuissa asian mahdottomuus vaan tulee vastaan. Marketissa kamera laitetaan ostoskärryyn ja mennään kassalle maksamaan, erikoiskaupassa testaillaan myyjän tietämys ja asiantuntemus jopa tunnin kestävillä ostojaarituksilla. Niinpä.... Silloin  kannattavuus pitämällä kamerakauppaa on kaupallinen itsemurha.

Monta tarinaa on jäänyt asiakkaista mieleen, tässä yksi. Hieno rouva saapuu minkkiturkki päällänsä liikkeeseen pahimpaan jouluhässäkkään. Myymälä on täynnä vuoroaan jonottavia asiakkaita. Hieno rouva patsastelee oven suussa 20 sekunttia korkokenkäänsä lattiaan kopistellen ja kajauttaa; "Eikö täällä saa palvelua!!!
 "Minä tulen juuri lentokentältä ja ostin sieltä tämän kameran ja haluaisin nyt ehdottomasti saada siihen käyttöopastuksen." Väki puodissa hiljenee ja huikkaan rouvalle; "Kameran käyttöopastus 20€."
No uu-käännöshän siinä ovella luonnollisesti kävi ja rouva ulos ovet paukkuen. Seuraavana päivänä madam oli soittanut yrityksemme toimitusjohtajalle ja kertonut tämän karun tarinan, miten häntä oli kohdeltu. Tj siinä hetken kuunneltua ja ymmärtäväisesti juonessa mukana kysymään; "Saitteko ja maksoitteko rouva hyvä tämän 20€ käyttöopastuksen jonka myyjä teille lupasi...... Niin, jos te rouva hyvä ette sitä sitten kerran saaneet, niin ei kai tässä mitään vahinkoakaan ole sitten syntynyt...

Kallun muistoa kunniottaen.