keskiviikko 14. syyskuuta 2011

WebCam ja valokuvaus

Hurrikaani Katian hirmumyrskyn rippeiden rantautuminen suomenniemelle sai wannabee-luontokuvaajankin aktivoitumaan. Jo ajatus saman, kaksiviikkoa sitten Yhdysvaltojen itärannikolla vaikuttaneen myrskyn saapumisesta Suomeen on jännittävä ajatus. Kilometrejä kuitenkin myrskyn syntyseudulle Karibialle on 9000 ja aikaa on kulunut tänne saapumiseen kaksiviikkoa.

Edellispäivän iltapäivälehden lööpissä metereologi suositti käyttämään polkupyöränkypärää myrskyltä suojautumiseen. Hei, tuohan tietää jotain hurjaa olevan tulossa. Merialueille luvattiin jopa nelimetrisiä aaltojen maksimikorkeuksia. Siispä netti auki ja vahtaamaan rannikoiden webbikameroita. Itselläni on tietyt suosikki kamerat, joista voi jo etukäteen  käydä vilkaisemassa paikkakunnan vallitsevia sääoloja. Kamerat päivittävät kuvaansa realiaikaisesti. Esimerkiksi viimekesän 2010 elokuun ukkosmyrskyn rantautuminen Helsinkiin oli vaikuttavan näköistä. Livekuva Eteläsatamasta näytti jopa salamoinnin. Samalla tietysti pidin toisen selainikkunan auki salamapaikannin sivustoon , josta seurailin myrskyn kulkusuuntaa.

Aamulla nenä ikkunaan kiinni painautuneena ihmettelemään valkenevaa aamua...missä kaatuneet puut?Missä talojen kattopellit? Hälytysajoneuvojen sireeneistä ei kuulu pihaustakaan.
Webbikamerat auki tietokoneen näytölle ja katselemaan maisemia. Hangon itäsataman webkamera on mykkänä!! Olisiko myrsky repinyt sen seinästä...hope so!!!  Ja mitä vielä, höh...myrsky oli jo yöllä ohittanut minut. Hangon kamerassa vain tunnin käyttökatkos. Eipä tarvinnut wannabeeluontokuvaajan raahautua tuulisille kalliolle liukastelemaan.

Alla linkkejä suosikkimestoille, mistä on hyvä tarkkailla kuvausjuttuja ennen kamerarepun kanssa ulos säntäystä...

Hanko Itäsatama
Helsinki Eteläsatama
M/S Roope Turun Saaristo
Seili, Turun Saaristo
Reaaliaikainen tuuli ja säätiedote Hanko, Tulliniemi
Tuulennopeustaulukko muutoksille solmujen, boforien, m/s  ja km/h välillä
Tiehallinnon kelikamerat
Salamatutka Lohja