maanantai 5. syyskuuta 2011

Ruåtsalaista luontokuvaa

Kuuluisan Ruotsalaisen luontokuvaajan Terje Hellesön jääminen kiinni luontokuviensa huijaamisesta muistuttaa melkein Suomen maastohiihdon hemohes skandaalia. Kyseinen kuvaaja on nauttinut kotimaassaan melkein messiaan asemaa luontokuvauksen puolella. Miehen kuvat voidaan pitää nyt sitten otetun. Ikuinen viitta kuvien väärentelijänä säilyy ikuisesti.
Suomessahan saman kohtalon unohdettuna kuvaajasankarina koki Hannu Hautala. Mies on nykyään kuoliaaksi unohdettu.  Kymmenen vuotta sitten syntyneen kohun hänen Luontohetkiä- kirjasta ympärille sai kirouksen  yhden suomen parhaan kuvaajan päälle leijumaan ikuisesti. Mies siirsi hieman kuuta ja yhdisti kaksi erivalotuksilla kuvattua samaa jokimaisemaa.
Aika kaukana kuitenkin hänen tekemisensä vielä siitä suomessa vuoden luontukuvaksi aikoinaan valitusta täytetystä sudesta. Pumpulit vaan pursuivat täytetyn suden korvista.

Terje tosin oli jalostanut kuviaan vieläkin pidemmälle. Hän ei ole edes vaivautunut menemään metsään. Nappasi kuvapankeista esim ilveksien kuvia, muokkaili hieman ja yhdisti omaan ottamaansa maisemakuvaan. Outoa, ettei herätyskellot alkaneet soimaan missään aikaisemmin. Kuvat ovat erittäin tökerösti manipuloituja. Linkki missä näytetään kuinka alkuperäinen kuvapankkikuva muuttui mystiseksi, hämärässä metsässä otetuksi "luontokuvaksi."
Vaimon tehtäväksi tässäkin perheessä sitten jäi ukkonsa pelin paljastaminen. Vaimo kyllä itsekkin on valokuvaaja, joten varmaankin hieman tietoa on täytynyt olla siinäkin perheessä jo etukäteen ukkonsa puuhailusta.

Kukin voi tykönään mielestäni tehdä kuvilleen mitä tahtoo. Kaikki on siihen asti kunnossa kun ei hölmöilyssään mene vannomaan kuviaan aidoiksi. Eu yritti kieltää aikoinaan haaskakuvauksen vedoten siihen että, se haluaa turvata hygienian ja ihmisten terveyden. Satu Hassi sai karhusafareitten järjestäjien iloksi kaadettua kyseisen lakiehdotuksen. Iloksemme siis saamme nauttia aidoista luontokuvista, joissa nuo metsän villieläimet keikistelevät objektiiviviidakon edessä.

Luontoa on aina manipuloitu joko kirvesretussilla tai sitten sanansäilällä. Ihmisten oma vieraantuminen on saanut vapaan luonnon kuvissa näyttämään lasten värityskirjalta. Luontovalokuvaajien mania saada kesytettyä luontokokemus kaksiulotteiseen valokuvaan on aina ollut tuhoontuomittua. Jospa ihmiset menisisivät vaikka sieneen, niin siitä varmasti saisivat aidompaa luontoelämystä.

Lopuksi vielä esimerkki muutaman vuosituhannen takaa oman ympäristönsä manipuloimmisesta tai ehkä sitten kysymys oli vain itsesuggestiosta:-)

 "Katso, kaunis sinä olet, armaani; katso, kaunis sinä olet. Kyyhkyläiset ovat sinun silmäsi huntusi takana; sinun hiuksesi ovat kuin vuohilauma, joka laskeutuu Gileadin vuorilta.
 Sinun hampaasi ovat kuin lauma kerittyjä lampaita, pesosta nousseita, kaikilla kaksoiset, ei yhtäkään karitsatonta.
 Kuin punainen nauha ovat sinun huulesi, ja suusi on suloinen; kuin granaattiomena, kypsyyttään halkeileva, on sinun ohimosi huntusi takana.
Sinun kaulasi on niinkuin Daavidin torni, linnaksi rakennettu; tuhat kilpeä riippuu siinä, urhojen varustuksia kaikkia.
 Sinun rintasi ovat kuin kaksi nuorta peuraa, kuin gasellin kaksoiset, jotka käyvät laitumella liljain keskellä.