tiistai 8. maaliskuuta 2011

NaistenpäiväNaisten euro on tutkimusten mukaan yhä vain 80 centtiä...onko naisten kamerakin 20% prosenttia heikompi tai pikseleitä 20% vähemmän tai zoomitötterö 20% lyhempi? Ei taida olla.
Taitaa olla juuri toisin päin. Kotimaisella rock musiikkigenressä on nähty naisten valtaisa luovuuden esiinmarssi, samaa on havaittavissa myös valokuvauksessa.

On pakko esitellä Amerikkalainen, nyt helmikuussa 22.2 kunnioitettavat 93 vuotta täyttänyt valokuvauksen Grand Old Lady, Lady Ostapeck. Polkumme kohtasivat joskus -90 luvun alussa. Pidemmän aikaa oli keittiöni seinällä roikkunut lehtileike studiomuotokuvaajasta, joka määritteli valotusaikansa seuraavasti; " hmmm, tänään on hieman pilvinen päivä, laitetaan siis valotusajaksi 30 sekunttia." Artikkelissa myös kerrottiin tästä Suomalaiset sukujuuret omaavasta kuvaajasta, kuinka hän käytti tunteja studiossaan kuvaussession aikana saadakseen mallinsa sielun näkyväksi valokuvaan. Digitaalisuus oli juuri tullut studioihin ja Tampereella järjestettiin kaupallisten studiokuvaajien koulutusviikonloppu. Väliajalla pöytäkeskusteluissa kerroin tästä niin täysin päinvastaisella kuvaustekniikalla tekevästä naiskuvaajasta. Osoittautui, että pöytäkumppanini oli valokuvaaja Pirkko Porkka, hänen agenttinsa täällä kotimaassa. Myöhemmin -90 lopulla toin Ladyn näyttelyn Lohjan museolle, sekä pidimme yhteisnäyttelyn työryhmän kanssa Valokuvakeskus Zebrassa.

Ladyn kamera on yhtä vanha kuin hän itsekkin, Korona Wiew-laatikkokamera 1900-luvun alusta. Lady antaa huutia nykyiselle digikuvaukselle; " Nämä nykyiset kuvaajat innostuvat uudesta tekniikasta ja linsseistä ja siitä kuinka tarkkoja kuvia niillä saa. Mutta mitä kaunista siinä on, että kuva on terävä. Valokuva saa kernaasti valehdella, kunhan se tapahtuu sydämestä."
Hänen studionsa ei ole suomalaista vaatekomeroa suurempi. Ainoa valo on kuvauksessa ikkunasta tuleva luonnonvalo. Hän on täyttänyt kotinsa vuosien aikana mm. kirpputoreilta ja roskalavoilta löytämillään vanhoilla tavaroilla. Vanhat tavarat muuttuvat studiohenkilökuvissa luonteviksi henkioppaiksi menneeseen aikakauteen...
Ladyn mielestä kuvaaminen lähtee intuitiosta ja kehottaakin luottamaan valokuvaajan omaan vaistoon. Hänen mielestään sellainen on kaikilla, mutta harva uskaltaa päästää sen esiin tai antaa jopa vaiston ohjata päätöksiä.

Yöpyessään kotonamme erään Suomen vierailunsa aikana, vietimme pitkiä keskusteluja valokuvauksen ympäriltä. Tarinat risteilivät Skyyteistä Kalevalan mytologiseen mailmaan,
mutta tämän pienen ja haltiamaisen Ladyn innostuneisuus kaikkeen oli tarttuvaa. Joskus vilkaisu hänen silmiinsä hänen puhuessaan oli jopa hieman pelottavaa. Kuten sanotaan, silmät ovat sielun peili ja Ladyn katseessa kyllä löytyy tätä sisäistä syvyyttä.

Traileri hänestä tehdystä elämänkerrasta
Vapriikki Ladyn Tampereen näyttely 18.3.2011-18.3.2012