keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Pyhiinvaeltajan päiväkirja,


Oulusta lähtöisin olevalla Martti Anttilalla (s.1954) on Espoossa näyttelykeskus WeeGeessä valokuvanäyttely: Pyhiinvaeltajan päiväkirja 7.8.2011 asti. Tämä nykyisin Karjalohjalla ja harmikseen kuntaliitoksen 2013 toteuduttua Lohjalaisen :) valokuvaajan kuvaajaura on ollut poikkeuksellisen ajatuksellisen sisällön omaavaa. Hän on vuodesta 1986 alkaen tehnyt useita kuvausretkiä Intian joille. Martti on myöskin viimeisiä dinosauruksia hyvässä mielessä, jotka kuvaavat mustavalkofilmille, sekä kehittävät itse suurikokoiset printtinsä. Tämä selvisi hänelle, kun hän oli yhteydessä asian tiimoilta Suomen Valokuvataiteen museoon.
Anttila on vuosien saatossa kehittynyt mustavalkovedostuksessa yhdeksi Suomen kärkinimeksi.
Suuret printtinsä hän kehittää Karjalohjalla omakotitalonsa olohuoneessa. Martti kertoo, että tuntien vedostusrupeaman aikana ei ole mitään sen mukavampaa, kuin välillä seurata ikkunasta ulkona tapahtuvaa elämää... Olohuoneen ikkunat on peitetty kalvolla, joka ei aiheuta mustavalkoisen Multigrade vedostusmateriaalin valottumista.
Ei mitään ahtaasti vessassa puuhastelua, vaan mukavasti olkkarissa oleskelua.
Hänen mustavalkokuvistaan välittyy rauha. Kuvausmatkansa Intiaan kestävät useita kuukausia. Pääsääntöisesti hän vaeltaa jokimaisemissa kävellen, eikä missään nimessä halua länsimaisena turistina autolla syöksähdellä kohteisiinsa. Hitaasti vaeltaen on aikaa omien huomioiden tekemiseen ja oman sisäisen dialoginsa käymiseen. Martti: "Kun lähestyn hitaasti ihmisiä ja otan heidät huomioon kiireettömästi, heidät kohtaa myös silloin luonnollisesti."
Tämä perirauhallinen mies on saanut sisäisen rauhansa Krishnamurtin filosofiasta ja joogasta.
Vuonna 1975 hän vietti mietiskellen yhdeksän kuukautta Sri Lankan vuoristossa luolaan tekemässään majassaan.
" En kuitenkaan halunnut istua loppuelämääni jossain vuorenkolossa, vaan halusin tuoda mietiskelyn tekemiseen. Ja ensimmäisenä vaihtoehtona mieleeni tuli valokuvaus."

Valokuvanäyttely Pyhiinvaeltajan päiväkirja kertoo Intian Narmada-joen pyhiinvaeltajien sielunmaisemasta. Muutos, joka on kohdannut jokia saastumisen ja patoamisen muodossa viime vuosikymmeninä on valtaisa. Moderni Intia tuhoaa entiset pyhät paikkansa. Joen kuolema on hajoittanut satoja kyliä ja hukuttanut alleen alkuperäisheimojen asuinalueita.

Linkki Oulun avajaisiin