torstai 31. maaliskuuta 2011

Vaalikuvat

On taas se aika vaalikvarttaalissa kun saamme ihastella noita kansanedustaja ehdokkaiksi pyrkiviä. On taas reippaasti aktivoiduttu ja noustu koloista esiin. Ehdokkaat yrittävät muistella neljänvuoden takaisia tunnuksiaan eri sosiaalisen median palvelimille. Taas pitäisi kuukauden ajan verran kirjoitella ja olla näkyvissä. Kuka uskaltaa mennä mihinkään markettiin, toreille tai turuille kuukauteen saamatta innostunutta vaalifeissaajaa silmille... Mukavaa taas ihastella kuvallista ilotulitusta ehdokaskuvien osalta eri foorumeilla.
Ihastuttavaa taas katsella ja analysoida kuvakerronnan syvällisyyttä vaalikuvissa.

Kuvistapa löytyy välillä kunnon lapsuksia. Tyypillinen mieskuvahan on voimakasta karäktääriä esiintuova valtiomiesmäisesti käteen nojailu. Joskus se voi tarkoittaa vain muulla kielellä ihan jotain muuta. Esimerkiksi viittomakielellä: Pukki.

Kuvamaailma on onneksi yhtenäistynyt laadullisesti edellisvuosista huomattavasti. Nyt osataan jo käyttää studiokuvaajien palveluita. Joskus vaan ne ideat tuntuvat loppuvan studioissa kuvaajiltakin. Kädet tuntuvan aina olevan se ongelma, mihin ne laitettaisiin...melkein kuulee kuvaajan sanojen kaikuvan studiossa; laita ne kädet vaikka päällekkäin siihen lonkalle, hei.
Eduskuntavaalit ei kai pitäisi olla mikään missikilpailu, vaan joillakin ehdokkailla tuntuu vaalivankkurit karahtaneen pahasti studioitten seinään. Jos kuvat irroitettaisiin kontekstistä, ei olisi hajuakaan mitä niissä keikisteltäessä markkinoitaisiin...

Erään puolueen vaaliohjastusta:
  • Tasalaatuiset valokuvat joka ehdokkaasta! Samassa vaalipiirissä sama kuvaaja ottaa kaikki ehdokaskuvat, aina samaa taustaa vasten, samalla rajauksella. Kyuu voi ehkä rakentaa studion Pirkanmaalla tätä varten.
  • Siisti vaatetus - ei tarkoita kallista vaatetusta. Ehdokkaan on annettava kuva henkilöstä, joka huolehtii itsestään ja hygieniastaan. Tämä ei ole itsestäänselvyys!

Nyt kun ehdokkaat eivät saa kehittyviltä huonekalufirmoilta enään vaalilahjuksia, on kunnon DIY eli Do it Yourself- meininki vallannut alaa. Sosiaalinen media tuntuu olevan päivän juttu, siihen kun ei tuhraannu vaalirahaa yhtään. Facebook ja Youtube on muun muassa valjastettu vaalityöhön.

Mutta Facebookissa on tehty vastaisku. Siellä on julkaistu yhteisö: Suomen karuimmat vaalivideot. Huh-huh, mitä kamaa. Todellista suomalaista itsenäistä yritteliäisyyttä. Hauskempaa kuin Hauskat kotivideot!!!
Takavuosien huono valokuvallinen kerronta ja sisällön puute on siis siirtynyt multimedian suuntaan. Näistä Suomen kansan eduskuntaehdokkaittemme multimediaponnisteluista saa helposti tehtyä opetus DVD version oppilaitoksiin; Älä tee näin...ainakaan kotona!!!

Linkki Suomen karuimmat vaalivideot
Linkki Vaali tai vaatekuvia