tiistai 6. maaliskuuta 2012

Katse taivaalle!

Nyt loistava mahdollisuus revontulien havaitsemiseen eteläisessäkin Suomessa.
Eilen illalla Lohjanjärven jäällä tutkailemassa, lunta käytännössä ei ollenkaan. Onneksi vielä kuitenkin jäätä...
Jalustoista pölyjä pyyhkimään ja villasukkien hakuun. Parhaimmat mahdollisuudet havainnointiin on kaupunkien valosaasteiden ulkopuolella. 
Tätä herkkua ei pääse nauttimaan kuin joka 11. vuosi johtuen auringonpilkkujen aktiivisuus syklistä.
Ja nyt on aktiivisuuskausi vasta alkamassa.


Auringossa on eilen aamuyöllä tapahtunut voimakas purkaus, joka on singonnut suuren määrän hiukkasia avaruuteen. Purkauksen arvellaan synnyttävän revontulia tänään ja huomenna Suomen taivaalle.
"Seuraavat pari viikkoa voivat tarjota useammankin ison magneettisen myrskyn ja revontulinäytelmän", ennustaa puolestaan revontuliharrastaja Tom Eklund. Syynä on suuri auringonpilkku AR1429, joka on tullut esiin Auringon takaa ja on parhaillaan kääntymässä Maata kohti. Sama pilkku on myös eilisen purkauksen takana.
"Kannattaa pitää kamerat ja muut valmiina, sillä pilkku on todella raskasta sarjaa tämänhetkisten tehojen puolesta. Voi toki silti olla, ettei osumia tule ollenkaan", Eklund huomauttaa. Myös pilvet voivat estää mahdollisten revontulien näkymisen kokonaan. lähde: Tähdet ja avaruus- lehti
Linkki neljään magnetometriin, ja niistä Nurmijärvi eteläisessä suomessa oleellisin. Kannattaa tarkistaa vasemmalla olevan pylvään nanotesla arvo. Kun siellä alkaa näkyä sellaisia lukuja lähellä 500-1000 on taivaalla silloin täysi show päällä. Pohjoisessa riittänee 300 nT arvo.