lauantai 31. maaliskuuta 2012

votosoppia


Joskus menee näköjään ammattilaisiltakin mopo metsään ja kauas pusikkoon. Johtuuko se sitten liian tiukoista deadlineista vai kuvien aliurakoinnista assareille. Kuvien käsittelyä voi jopa ostaa tänäpäivänä palveluna kiinasta.

Italian Voguen sivuilta löytyy todella karmaisevia esimerkkejä naiskauneuden tuunaamisesta.
Kuva manipulaatio on puolestaan vanhempaa kuin tullaan ajatelleksi. Kuvien parantelua toki on suoritettu maailman sivu niin kauan kuin valokuvausta on ollut olemassa. Eikä se ole edes valokuvauksesta alkanut. Jo muinoin maalaustaiteen edustajat ehostelivat tulevaa prinssin morsianta edustavampaan kuosiin. Tosin maalarilta saattoi irrota pää, jos maalaus ja morsian ei sitten ihan olleetkaan yksi yhteen...ei ehkä kuitenkaan ihan tämän päivän ongelma :-)

Ennen aikaan kuvan retusointi tehtiin suoraan negatiiviin. Poistettiin näppyjä ja tasoiteltiin ryppyjä. Digitaalinen kuvankäsittely on vaan tehnyt kaiken helpommaksi ja halvemmaksi. Ennen valokuvaamoilla oli jopa oma pelkkään negan retusointiin keskittynyt henkilö, eikä siitä nyt niin kauaa ole...viisitoista vuotta. Retusointi suoritettiin käsin siveltimen ja väriaineen kera. Jokaisella on varmaan kotonaan näitä vanhoja ovaalisia isovanhempien hääkuvia. Kuvat leikattiin irti ja reprottiin uudelleen uudella taustalla. Sommittelun takia toinen parista käännettiin peilikuvaksi. Kuvien mahdollista voimakasta eroa korjattiin retusoimalla negatiivia mustaliidulla ja lyijykynällä. Lopuksi mustavalkokuva vielä käsin värjättiin värikuvaksi.

 Mutta tässä linkki fotosopin ja käsitellyn naiskauden ihmeelliseen maailmaan....