perjantai 9. maaliskuuta 2012

Missä revontulet?

Vohloistenranta kuunvalossa. Venus ja Saturnurs oikealla
 puunlatvojen korkeudella konjuktiossa.
Pari iltaa jäällä niska kenossa tuijottelemassa taivaalle ja tulos revontulien suhteen puhdas nolla, nada de nada.
Muuten jäällä olo on jännittävää. Jää paukkuu ja möyryää alla. Railoja paukahtelee välillä suoraan kenkien alla ja se on todella pelottava ääni. Vaikka kuitenkin tietää jäätä olevan riittävästi monojensa alla, niin aina sitä kuitenkin mielikuvissaan kuvittelee kohta räpiköivän avannossa.
Paljon ei kulkijoita ole näkynyt. Eilen kuitenkin katse tarkentui, mikä ihme tuolta pimeydestä oikein kohti kiitää... No se lajimäärittyi yöhiihtäjäksi. Kuntoilija kuvitteli minun olevan matikkapilkillä, mutta hänelle valjetessa minun olevan vain pelkkä valokuvaaja, sai porkat taas kyytiä ja suksia suksi xxx

Hiljaisuus ja hiipivä -10 asteen yöpakkanen saa keksimään kaikkea oheistoimintaa ja viihdykettä. Yritykseni matkia ajankuluksi lehtopöllöä sai suuren suosion. Pöllöistä ei ääntäkään, mutta lähialueiden koirat aloittivat ulvonnan. Mitäköhän ne kuvittelivat kuulevansa? Ehkä jonkinlaisen hybridisekoituksen lintua ja keuhkotautista kissaa.

Pakkasessa hiipuu muutakin kuin toivo. Manfrotto 029:n kinopään öljyt muuttuivat todella kankeiksi.
Kuvakulmaa säädellessä sai tosissaan väännellä säätönupeista. Vaara on siinä, että tarttuu objektiivistä kiinni ja vääntää siitä kuten normaalioloissa on tapana. Kameran pohja naukaisi muutaman kerran hädissään.

Näkymä Virkkalaan päin. Venus ja Saturnus oikealla .
Niin, ne revontulet. Media on hehkuttanut tulevaa aurinkomyrskyä urakalla. Ainoa mikä on lisääntynyt, on aamuisin ihmisten tummeneet silmänaluset.
NOAA:n revontuliovaali on ollut poiskäytöstä muutaman tovin. Täältä löytyy todella hyvä, Euroopan alueen revontuliovaali. Mikä parasta, se näyttää reaaliaikaisen tilanteen. Siellä näkyvään UT aikaan Suomessa vaan lisätään +2 tuntia näin talvisaikaan ja kesäaikana +3 tuntia.
Punainen viiva näyttää mahdollisten revontulihavaintojen katseluhavaintoalueen rajan.

Tuleva parinpäivän pilvisyys hieman latistaa tunnelmaa, mutta revontulikausi on vasta avattu!

Wikipedia, Konjuktio